Deși viața i-a fost scurtată la doar 51 de ani (a murit în 1945 în URSS / Sandor Ferentzi este un nume cunoscut în istografia românească. A fost un pasionat cercetător în varii domenii ale istoriei: arheologie, artă și cultură, numismatică, heraldică, geneologie. Și-a luat doctoratul în istorie la Universitatea din Cluj în 1937. Vreme de 8 ani a fost bibliotecar la biblioteca aceleiași universități. În 1940 devine cadru didactic universitar la Cluj. Activitatea sa a fost remarcată de Vasile Pârvan care-l îndrumă în cercetările arheologice din cetățile dacice din Munții Orăștiei și apoi din cele întreprinse în regiunea bazinelor hidrografice Pârîul Negru și Ciuc.
Este autor împreună cu C. Daicovici a volumului ”Așezări dacice din Munții Orăștiei” apărut la Editura Academiei în 1951, la șase ani după dispariția sa. A publicat numeroase studii în revistele de specialitate (SCIV, Sargetia ș.a.).
Este printre personalitățile prezente în Enciclopedia istografiei românești, unde îi sunt elogiate calitățile de cercetător și istoric de vocație.