Se împlinesc 260 de ani de când episcopul Petru Pavel Aron deschide Școlile Blajului: de obste, latinească și de preoție. ”Noi, Petru Pavel Aron de Bistra, Vlădicul Făgărașului… să ne apucăm de deschiderea învățăturilor și chivernisirea întrânsele a celor lipsiți… se va începe în mănăstire acum întâi a se ceti, a se proceti și a se tâlcui după lipsa și după o vreme celor lipsiți… lângă toate acestea neîncurmată școala de obște va fi a tuturor de toată vârsta de cetanie, de cântare și de scrisoare, nici o plată de la ucenici așteptându-se. Dat în Blaj, anul Domnului. O mie șapte sute cincizeci și patru, unsprezece zile a lunii Octombrie”.
Din școlile Blajului a ieșit acea pleiadă de mari cârturari și fii ai neamului românesc ce au răspândit cultura și lumină pentru întreg Ardealul și chiar dincolo de munți. Aici s-au format confeii Școlii Ardelene ”acei înainte – mergători ai culturii naționale românești – cum îi numea N. Iorga – cari au fost blândul călugăr Samuil Micu, asprul muncitor fanatic Gheorghe Șincai și cumintele alcătuitor de teorii Petru Maior”.
Alăturați-le acestor nume cele ale lui Inochentie Micu Klein – întemeietorul Blajului românesc, a precursorilor Școlii Ardelene: Gheronție Cotorea sau Grigorie Maior și neapărat pe Ioan Budai – Deleanu, Timotei Cipariu, Simion Bărnuțiu, Al. Papiu Ilarian, Aron Pumnul, și lista ar putea continua, și veți avea nu tablou a ceea ce au însemnat școlile Blajului în istoria românilor.
Să ne plecăm, așadar, cu pioșenie în fața înaintașilor care au crezut cu tărie că numai prin învățătură și cultură se poate înălța cu popor.