Este inaugurat șantierul bisericii și mănăstirii trinitarienilor (actuala Bibliotecă Batthyaneum) din Alba Iulia. La festivități este prezent generalul Steinville (reprezentantul autorităților habsburgice), episcopul Martonffi, ofițeri ai garnizoanei locale, notabilități ale orașului. Biserica și mănăstirea vor suferi în timp importante transformări și vor primi noi destinații. Misiunea ordinului trinitarian la Alba Iulia încetează în anul 1783 mănăstirea fiind desființată. Biserica va mai fi folosită de către seminariștii gimnaziului romano-catolic. Războaiele austro-ruso-turce au avut drept consecință, la Alba Iulia, transformarea întregului complex (mănăstire și biserică) în spital militar ceea ce a necesitat și modificări ale construcțiilor inițiale.
În anul 1792 odată cu preluarea complexului de către episcopul Ignatiu Batthyani acesta va fi din nou reamenajat biserica devenind bibliotecă și observator astronomic. Mănăstirea a fost adaptată necesităților de învățământ ale Institutului teologic romano-catolic.
Practic de la Batthyani încoace destinațiile de bibliotecă a bisericii trinitaniene și cea de adăpostire a institutului teologic a mănăstirii au rămas neschimbate. Biblioteca documentară Batthyaneum este astăzi una din cele mai valoroase instituții europene de acest fel și totodată un punct de reper pe harta turistică a bimilenarului oraș Alba Iulia.