File de cronică:
12/13 octombrie – Mihai Viteazul îl primește la Târgoviște, noaptea, pe trimisul lui Andrei Bathory, secuiul Tamoș Csomortanyi (a cărui sarcină a fost să spioneze tabăra valahă).
13 octombrie – Solul ardelean se întoarce la Alba Iulia însoțit de trimișii lui Mihai, Banul Mihalcea și Gheorghe Raț. Misiunea lor: să obțină de la principele ardelean făgăduința că acesta nu va ataca Țara Românească în timp ce oștile valahe vor trece Dunărea pentru o incursiune antiotomană în Bulgaria. Misiunea este îndeplinită cu succes. Ba mai mult, Andrei Bathory, dă drumul nobililor strânși în tabăra de la Sebeș ”să meargă acasă să-și culeagă viile”.
14 octombrie – Cardinalul primește vești de la nobili secui că Mihai Viteazul adună oști pentru a trece în Ardeal.
– Gașpar Korniș și Pangratie Sennyei pleacă în Valahia să vadă care-i situația; Mihai îi liniștește pe cei doi soli că nu are nici o dușmănie față de principele ardelean.
16 octombrie – Solii trimiși în Țara Românească îl asigură pe Andrei Bathory că valahul are intenții bune și inimă bună”.
17 octombrie – Armata lui Mihai Viteazul pleacă, pe mai multe direcții, spre Ardeal.
18 octombrie – Are loc Dieta Ardealului la Alba Iulia în care Pangratie Sennyei prezintă nobililor ”concluziile” vizitei în Valahia. Ba mai mult spune acestora că Mihai vrea să trimită familia drept chezășie în Ardeal și că-l roagă pe principe să-l păzească pe fiul său Nicolae Pătrașcu și să-i asigure o educație aleasă și învățătură latinească.
19 octombrie – Știrile sașilor din Brașov că Mihai a trecut munții prin pasul Buzăului nu sunt luate în considerare de cardinal. Gașpar Koniș, Pangratie Sennyei și Ștefan Bathory intră noaptea în apartamentul cardinalului să-i confirme exactitatea informațiilor.
20 octombrie – Armata lui Mihai Viteazul și-a așezat tabăra lângă Brașov.
– Se întrerupe Dieta nobililor. Aceștia își adună oștile în tabăra de la Sebeș.
21 octombrie – O delegație a sașilor din Țara Bârsei i se închină lui Mihai Viteazul. Fratele judelui Brașovului este trimis la Viena pentru a-l înștiința pe Rudolf al II-lea de intrarea în Ardeal.
22 octombrie – Andrei și Ștefan Bathory ajung în tabăra nobilimii ardelene la Sebeș.
26 octombrie – Oștile Jiului, Craiovei, Mehedinților conduse de Udrea Băleanu, Calotă Bozianu și frații Buzești, se alătură lui Mihai Viteazul. Tabăra este așezată la Vestem.
– Andrei Bathory cu cei 16000 de luptători pleacă de la Sebeș spre Sibiu.
27-28 octombrie – Oștile stau față în față. Andrei Bathory îl roagă pe nunțiul papal Malaspina să încerce o împăcare cu Mihai. Domnul valah nu s-a lăsat înșelat de vorbele trimisului papal.
– Mihai îi transmite cardinalului să lase Ardealul lui Rudolf II și să îmbrace din nou haina preoțească.
28 octombrie – Are loc bătălia decisivă de la Șelimbăr Mihai zdrobește armata nobililor, implicându-se el însuși în luptă.
Drumul spre Alba Iulia, capitala principilor ardeleni era deschis.
29-30 octombrie – Mihai Viteazul își așează tabăra la Sebeș, înnoptează la Hanul ”Leul de Aur”
– Mercenarii săi cuceresc cetatea de la Câlnic (doar 9 apărători din 100 au mai scăpat cu viață); distrug biserica fortificată de la Petrești, și ard arhiva acesteia.
– La Sebeș Mihai se pregătește să intre în cetatea de Scaun a Crailor Ardealului.