Viața sa este un adevărat roman cavaleresc. Pavel Chinezu, fiu de morar din părțile Banatului (n. 1432) a urcat treaptă cu treaptă, prin merite deosebite și lupte, în ierarhia militară a celei de-a doua jumătăți a veacului al XV-lea. A fost simplu soldat, apoi căpitan, a ajuns comandant suprem al armatei regale, comite de Maramureș și de Timiș.
Destinul său a fost marcat de întâlnirea cu regele Matei Corvin. Legenda spune că acesta, trecând pe la moara unde Pavel era ucenic al tatălui său, a cerut un pahar cu apă. Tânărul neavând o tavă pe care să-i dea regelui paharul cu apă i l-a oferit pe o piatră de moară. Forța sa de-a dreptul ieșită din comun l-a impresionat pe Matei Corvin care i-a propus să servească în armata sa. Așa a început cariera unuia dintre cei mai mari luptători antiotomani din istoria evului mediu transilvănean. Prin victoriile sale Pavel Chinezu – așa cum afirma un istoric – a oprit ofensiva otomană îndreptată împotriva Banatului și Ungariei.
Pavel Chinezu este legat și de istoria Albei prin rolul său decisiv în victoria zdrobitoare, de pe Câmpul Pâinii (13 octombrie 1479). Atunci comitele Timișoarei a scris o nouă filă de eroism în istoria Transilvaniei.
În ziua următoare bătăliei, 14 octombrie 1479, el intra triumfător în cetatea Alba Iulia, unde-și dormea somnul de veci Iancu de Hunedoara, prededesorul său în lupta antiotomană.
La Șibot, pe locul bătăliei de pe Câmpul Pâinii, Pavel Chinezu este nemurit într-un moment și evocat de urmași până astăzi. În satele din jur Pavel Chinezu este personaj de legendă.