Cât de importantă a fost această bătălie o demonstrează locul ei în istoria Transilvaniei dar și fixarea ei în mentalul comunității, în memoria locului, în legendă. Era în timpul domniei regelui Matei Corvinul, 1479, când o nouă oștie turcească prăda Transilvania condusă de begii Ali, Skender, Isa și Bali. Armată turco-tătară prădase Banatul și se îndrepta spre Alba Iulia încărcată de bogății, turme, robi. Voievodul Transilvaniei, Ștefan Bathory, își adună oștirea pe locul numit Câmpul Pâinii (în perimetrul Șibot, Aurel Vlaicu – Balomir și Vinerea).
Bătălia, care s-a dat în ziua de 13 octombrie 1479, a fost crâncenă cu schimbări de situații de-o parte și de alta a combatanților. Decisivă, în ecuația victoriei transilvănenilor, a fost intervenția comitetului Timișoarei, Pavel Chinezul. Turcii au fost zdrobiți. Legenda spune că armata comitetului, care-și așezase tabăra în pădurea ce mărginea șesul înaintase, pas cu pas (spre armata turcă), în spatele unor crengi cu frunze după care se ascundeau ostașii.
Când și-au dat seama turcii de stratagemă au început să strige ”Alah, Alah, vine pădurea pe noi”. Vitejia comitelui a intrat și ea în legendă. Se spune că Pavel Chinezu a dansat de bucuria victoriei cu un turc ținut în dinți și doi subsuoară pe care i-a aruncat, apoi, în groapa cu cadavre.
În ziua următoare armata transilvană era primită cu bucurie în cetatea Alba Iulia.
Pe locul unde s-a dat lupta, între Vinerea și Șibot, s-a ridicat un monument. Pe soclu sunt înscrise cuvintele: ”Acest monument a fost așezat în amintirea strălucitelor biruințe repurtate de armatele ardelene sub conducerea lui Ștefan Bathory asupra turcilor în bătălia de pe Câmpul Pâinii la 13 octombrie 1479, Paul Chinezul care, sosind pe câmpul de luptă în clipa hotărâtoare, prin vitejia lui extraordinară, a însuflețit pe luptătorii ardeleni obosiți, le-a înlesnit biruința desăvârșită și a mântuit pe timp de o jumătate de veac, Ardealul de primejdia stăpânirii turcești”.