În urmă cu 85 de ani s-au desfășurat la Alba Iulia cele mai impresionante festivități naționale organizate în România Mare. Sărbătorirea unui deceniu de la Marea Unire, organizată cu o jumătate de an întârziere (din cauza disputelor politice între liberali și țărăniști), a fost o adevărată revărsare de patriotism și mândrie națională. Pregătirile orașului Unirii au fost intense: pe 16 aprilie se constituia comitetul local pentru organizarea ”Serbărilor Unirii” care cuprindea peste 80 de personalități politice și culturale, industriași, comercianți, reprezentanți ai poliției și jandarmeriei, funcționari publici. Ca președinte a fost ales dr. Ioan Pop (inspector general ad-tiv), vicepreședinți dr. Emil Pop (prefectul județului) și dr. Aurel Sava (primarul orașului Alba Iulia), secretar Ioan Pușcariu (secretarul primăriei), casier, Gavril Crișan (director de bancă), iar controlor Candin Comănescu (contabil la camera de agricultură, s-au stabilit 7 subcomisiuni (pentru propagandă, susținerea ordinei, aranjarea participanților etc; încartiruire (cu două secțiuni pentru Alba Iulia și externă); (participanții urmau să fie încartiruiți și în localitățile din plasele Vințu de Jos, Sebeș, Ighiu și Teiuș); de primire a înalților oaspeți; de propagandă prin presă (asigurarea apariției ziarului ”Alba Iulia” de două ori pe săptămână); pentru lucrări pregătitoare și de decorare și alimentare; sanitare și respectiv aranjarea transporturilor. Pe 17 aprilie sosește pe adresa Prefecturii înștiințarea primirii a 20.000 de medalii ale Unirii care vor servi ca semne distinctive pentru participanți atât în trenuri cât și la servirea mesei.
O medalie costa 20 de lei, suma încasată urmând să acopere o parte din cheltuielile serbărilor. În ziua de 11 mai apare ordonanța șefului Poliției Speciale Alba Iulia privind măsurile de protecție în perioada 11-21 mai. Apare totodată un ordin al prefectului județului Alba privind desfășurarea serbărilor.
La serbările Unirii de la Alba Iulia, care au încheiat manifestările consacrate unui deceniu de la actul din 1 Decembrie 1918 (care au avut loc și la București, Iași și Cluj) au participat, după estimările presei străine, peste 400.000 de oameni.
Relatările ziarului ”Alba Iulia” (în numărul său din 24 mai 1929) surprinde principalele momente ale serbărilor: Ziua a început cu 21 de salve de tun; sosirea familiei regale: regele Mihai, principesa Elena, regina Maria, principele regent Nicolae și principesa Ileana, însoțiți de Iuliu Maniu (primul ministru) și de membri al Guvernului. Primarul orașului îi întâmpină cu cuvintele: ”Bine a-ți venit Măriile Voastre! Vă rugăm să gustați din tradiționala pâine și sare ce vă oferim”. O companie muzicală a întreținut atmosfera. Alaiul a pornit spre Catedrala Încoronării însoțit de 101 salve de tun. Te Deumul a fost oficiat de toți Mitropoliții și episcopii ortodoxi sfârșind cu cuvântarea Înaltului regent Patriarhul Miron Cristea. În același timp s-au oficiat servicii religioase în toate bisericile fără deosebire de confesiune. A urmat ședința solemnă din Sala Unirii unde au vorbit Gheorghe Buzdugan și Iuliu Maniu. Serbările au continuat cu defilarea găzduită de platoul din fața Catedralei Încoronării. Mari artiști ai scenei românești au întruchipat personaje ale istoriei românilor: Decebal, Traian, Dragoș Vodă, Mihai Viteazul ș.a; au defilat ostași ai armatei române, alaiurile societăților și reprezentanții tuturor județelor României Mari.
Au fost prezenți peste 400 de români americani care s-au închinat în fața Regelui fluturând drapele tricolore și americane. Au defilat de asemenea veterani ai Războiului de Independență din 1877 și memorandiști de la 1894.
Delegațiile străine (din țările aliate și din statele nou formate după prăbușirea imperiilor) au fost impresionante de defilările armatei și a reprezentanților românilor din toate colțurile țării reîntregite în 1918.
La Sala Unirii a avut loc masa festivă pentru înalții oaspeți.
Cu acest prilej a fost inaugurat Muzeul Unirii în aripa de nord-est a Catedralei Încoronării. Acum au intrat în patrimoniul instituției cele 6 volume ale documentelor unirii (credenționalele), manuscrisul cuvântării lui Vasile Goldiș, sumanul lui Avram Iancu, Cartea de aur a Serbărilor Unirii.
Cele câteva sute de mii de români au sărbătorit și ei Marea Unire cu cântece și voie bună.
”Ziua de 20 mai scria ziarul amintit – a fost întradevăr o zi măreață și sfântă în care tot sufletul de român era de-o însuflețire rară.”