Unul din marii interpreți ai cântecului popular românesc, Felician Fărcașu, a fost și un pasionat culegător de folclor, textier și compozitor. Și-a făcut studiile la Sebeș (școala primară și gimnaziul), la Orăștie (Liceul) și la Sibiu (Institutul Teologic, 1939-1943).
Înzestrat cu un deosebit har muzical, cu o voce profundă, de bas, Fărcașu renunță la haina preoțească (după o scurtă carieră la Catedrala ortodoxă din Deva) și se dedică folclorului.
A fost membru fondator, instructor, solist și animator al formațiilor artistice de amatori de la Clubul Sindicatelor din Deva (1948-1954). Remarcat de etnologul Hari Brauner și de compozitorul Laurențiu Profeta el imprimă, în 1951, 30 de piese folclorice la Radiodifuziunea română.
Va avea o fructuoasă colaborare cu formații profesioniste unde apărea alături de N. Stroe, Alexandru Grozuță, Rodica Bujor, Zizi Șerban ș.a.m.d. Împreună cu ansambluri și orchestre filarmonice din toate zonele țării face numeroase turnee în țară dar și peste hotare (Polonia, Iugoslavia, Ucraina, Italia), fiind cap de afiș.
A imprimat peste 260 de piese (pe 7 discuri), cântece culese sau aranjate de el.
La doar 57 de ani Felician Fărcașu se mută la ceruri, decedând pe scenă în cadrul unui spectacol susținut la Curtea de Argeș.
Pentru a-i păstra memoria și a-i valorifica bogatul patrimoniu folcloric la Sebeș se desfășoară ”Festivalul Felician Fărcașu”.