Comemorarea lui Avram Iancu, la centenarul nașterii sale, a fost un eveniment cu adevărat fastuos. Participarea Suveranilor României Mari – încoronați la 15 octombrie 1922 în catedrala Încoronării din Alba Iulia – însoțiți de mari personalități politice și culturale ale țării, a dat strălucire momentului și a lăsat câteva pietre de hotar în istoria moților și în cea națională. În dimineața zilei de 1 septembrie 1924 Regele și regina, cu tot alaiul, au urcat pe Muntele Găina fiind întâmpinați cu onoruri militare. Suveranii au așezat crucea Iancului sfințită de mitropolitul Primat Miron Cristea și Episcopul Nicolae Bălan al Clujului. Tot acolo, prin decret regal, a fost atribuit numele lui Avram Iancu, Batalionului de Vânători de Munte de la Abrud.
În după-amiaza aceleiași zile, la Vidra, este inaugurată ”Casa Iancului”. Iată spicuiri din cronica vremii: ”Casa veche a lui Iancu a fost integral refăcută. În odaia mare, respectându-se specificul zonei, s-au aranjat: 3 lovițe, un colțar, un podișor, un pat, o masă, două cuiere, o camniță cu frigare, o ladă, un cuier, 13 sterjare, o cuhne, un străjac, un țol, 5 căpătâie, o gluguță, două icoane, o cruce, 7 cânceauă, o ploscă, 3 farfurii, 4 linguri, o furculiță, o sărăriță, un țânător de brici. În odaia mică, în manieră tradițională, s-au așezat două lovițe, un colțar, un pat, un scaun, un leagăn, o camniță, o masă, două cuiere, un străjac, un cearșaf, 12 cânceauă, furculițe, linguri, farfurii și alte obiecte casnice ”. (Ionela Mircea, ”În Semn de biruință”, Altip, 2014).
Despre această Casă a Iancului, Vasile Goldiș, președintele ASTRA (fost secretar al Marii Adunări Naționala de la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918) spunea; ”Casa de naștere a lui Avram Iancu e biserică de evlavioasă închinare pentru națiunea română”.