ENSURE – European Network for the Cohesion and Solidarity in Rural Areas
Reţea Europeană pentru Coeziune şi Solidaritate în Zonele Rurale
Programul: Europa pentru Cetăţeni, Reţele de oraşe
Durata: 03.07.2017 – 02.07.2019
Facebook: https://www.facebook.com/ensurenetwork/
Parteneriatul: 14 parteneri din 13 ţări
Coordonator: RIC Slovenska Bistrica, Slovenia
Partener din România: Consiliul Judeţean Alba
Proiectul ENSURE începe!
Consiliul Judeţean Alba este unul dintre cei 14 parteneri ai proiectului internațional ENSURE, care reprezintă o Rețea Europeană pentru Coeziune și Solidaritate în Zonele Rurale. Partenerii au îndeplinit cu succes criteriile Comisiei Europene, iar acum vor coopera timp de doi ani! Aceştia provin din 13 țări – 12 din Uniunea Europeană și 2 din ţările vecine, Serbia și Muntenegru. Șase dintre parteneri sunt organizaţii locale, cinci sunt federații și organizaţii care reprezintă autorități locale, unul este o autoritate regională și alţi 2 parteneri sunt organizații ale societății civile (ONG-uri).
Proiectul ENSURE contribuie la creșterea importanței factorilor de decizie în calitate de actori care răspund nevoilor cetățenilor din mediul rural în contextul politicilor Uniunii Europene și al cetățeniei europene. Într-o perioadă în care încrederea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor la nivelul Uniunii Europene se află la un nivel foarte scăzut și, mai ales, când sprijinul acordat de cetățenii din mediul rural este în declin rapid, acest proiect vizează înțelegerea euroscepticismului și apoi construirea unei abordări europene, atât prin folosirea instrumentelor democratice disponibile la nivelul UE, precum și prin furnizarea de noi instrumente care să îi implice pe cetățeni.
Proiectul abordează aspecte curente, importante pentru cetățenii din mediul rural, cum ar fi: dezvoltarea locală, mobilitatea transfrontalieră a lucrătorilor agricoli, securitatea alimentară, etc. Prin abordarea unor aspecte de interes pentru cetățenii din mediul rural, acest proiect poate răspunde unor întrebări precum: reducerea sprijinului acordat de UE, Euroscepticismul și cetățenia UE în zonele rurale. Rezultatul pe termen lung ar putea fi un parteneriat de durată sub forma rețelei ENSURE.
Prima întâlnire de proiect va avea loc în perioada 18 – 20 octombrie în Slovenia – Slovenska Bistrica. Gazda evenimentului, Centrul de Informare pentru Dezvoltare Slovenska Bistrica a planificat sesiuni de networking, ateliere informative și ateliere de management de proiect. Vă invităm să urmăriţi pagina de FB a proiectului: https://www.facebook.com/ensurenetwork/.
Acest proiect este cofinanţat de Uniunea Europeană, Programul Europa pentru Cetăţeni
Conţinutul acestei pagini reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
Stiri
Proiectul ENSURE se apropie de final
Proiectul “Reţea Europeană pentru Coeziune şi Solidaritate în Zonele Rurale/European Network for the Cohesion and Solidarity in Rural Areas – ENSURE” este tot mai aproape de final, peste câteva zile.
Acest proiect este cofinanţat de Uniunea Europeană, Programul Europa pentru Cetăţeni.
Mai multe detalii despre cele şase evenimente derulate în cadrul acestui proiect puteţi afla de pe link-ul următor:
https://docs.google.com/document/d/104BsElzSIC2iL7Xvia_eh2jPSd1x5XRgYuAbRN8lsWs/edit#
De asemenea, vă invităm să urmăriţi pagina de FB a proiectului: facebook.com/ensurenetwork.
Coeziune și solidaritate în zonele rurale – cum se implică actorii locali în elaborarea politicilor europene
Publicația “Coeziune și solidaritate în zonele rurale – cum se implică actorii locali în elaborarea politicilor europene” este disponibilă gratuit la: https://bit.ly/2IXPB5C
Publicația a fost realizată de funcţionari publici locali, factori de decizie, profesori universitari și ONG-uri din 13 țări: Slovenia, Bulgaria, Croația, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Grecia, Italia, România, Muntenegru, Serbia, Spania și Letonia, care au colaborat ca parteneri în cadrul unui proiect numit „Rețea europeană pentru solidaritate și coeziune în zonele rurale (ENSURE)” în anii 2017-2019. În decurs de doi ani, partenerii ENSURE au realizat acțiuni transnaționale și acțiuni locale având în centru cele două teme principale ale proiectului: dezvoltarea rurală și cetățenia europeană.
Publicaţia este adresată factorilor de decizie politică, funcționarilor publici, experților, reprezentanților societății civile, voluntarilor și cetățenilor care sunt activi (sau care doresc să devină activi) la toate nivelurile de elaborare a politicilor și de participare democratică – de la nivel local la cel european.
Mai multe despre proiect: https://www.facebook.com/ensurenetwork/
Proiect “Reţea Europeană pentru Coeziune şi Solidaritate în Zonele Rurale – ENSURE”
A 6-a întâlnire internațională a partenerilor “Evaluarea şi constituirea reţelei ENSURE ONG”
(5–7 Iunie 2019, Slovenska Bistrica, Slovenia)
Comunicat post-eveniment şi final de proiect
Proiectul “Reţea Europeană pentru Coeziune şi Solidaritate în Zonele Rurale – ENSURE” se va finaliza în iulie 2019. Cea de-a şasea întâlnire internațională a partenerilor s-a desfăşurat între 5-7 Iunie în Slovenska Bistrica (Slovenia) sub denumirea “Evaluarea şi constituirea reţelei ENSURE ONG “.
În prima zi, partenerii au făcut o retrospectivă a tuturor evenimentelor internaţionale desfăşurate în cadrul proiectului ENSURE, care a început în iulie 2017. Întâlnirea a avut loc într-un peisaj deosebit oferit de pădurile Pohorje şi de muntele Trije kralji.
Prima întâlnire a partenerilor a avut loc în octombrie 2017 în Slovenska Bistrica, următoarea cu titlul “Politica Agricolă Comună (PAC) dintr-o nouă perspectivă” s-a desfăşurat în aprilie 2018 în Motovun (Croatia) şi alta, în iunie, intitulată “Democraţie participativă în strategiile de dezvoltare locală” la Madrid (Spania). Ultimul eveniment internaţional din anul 2018 denumit “Local vs. European” a fost organizat în octombrie la Pesaro, Italia. Anul acesta a avut loc cea de-a 5-a întâlnire internaţională de proiect “Impactul asupra tinerei generaţii” în Volos (Grecia) şi evenimentul final care a fost organizat în Slovenska Bistrica (Slovenia). La sfârşitul primei zile, partenerii au discutat despre evenimentele locale care au avut ca scop promovarea proiectului în arealul din care provine fiecare partener, precum şi perspective de cooperare în proiecte viitoare. Unul dintre rezultatele proiectului îl reprezintă o broşură care a fost de asemenea prezentată tuturor partenerilor.
Evenimentul cheie al celei de-a 6-a întâlniri internaţionale a avut loc joi, 6 iunie 2019, la Castelul din Slovenska Bistrica. Conferinţa “Provocările UE şi viitorul zonelor rurale după 2020” a debutat cu intervenţia Dlui. Franc Bogovič, membru al Parlamentului European care a prezentat conceptul de Sate inteligente în Europa, urmată de cea a dr. Franco Sotte de la Universitatea Politehnică Marche (Italia) care a vorbit despre perspectivele Politicii Agricole Comune după 2020.
În partea a doua a evenimentului a avut loc o masă rotundă la care au participat: dl Franc Bogovič, membru al Parlamentului European şi Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii, Silviculturii şi Alimentelor din Republica Slovenia, dna Tanja Strniša, dr. Rudi Rizman Profesor Emerit al Universităţii din Ljubljana şi al Universităţii din Bologna, dr. Dimitrios Antoniadis de la Universitatea din Thesalia, Grecia şi dl. Aleš Zidar Preşedintele Societăţii de Dezvoltare Rurală din Slovenia. Vorbitorii au punctat faptul că mediul rural a reprezentat şi încă reprezintă unul din punctele cheie ale dezvoltării europene comune. Totuşi, datorită pasivităţii, apare euroscepticismul ca fiind una dintre provocările inclusiv a mediului rural care necesită atenţie sporită în următoarea perioadă. Fără îndoială că provocările existente în domeniul dezvoltării rurale există, dar acolo unde este voinţă se găsesc şi soluţii.
În ultima zi a evenimentului, partenerii de proiect au participat alături de elevi de la Liceul din Slovenska Bistrica la două ateliere – unul dedicat provocărilor actuale ale UE, coordonat de dr. Rudi Rizman şi altul referitor la implicarea civică în UE, coordonat de dr. Malgorzata Wochowska.
Proiectul ENSURE a abordat aspecte precum aducerea Europei şi Uniunii Europene mai aproape de zona rurală şi, de aici, cu ce provocări se confruntă zona rurală a Europei.
Partenerii proiectului sunt:
Regional Information Center Slovenska Bistrica (liderul de proiect) (Slovenia)
Municipalitatea Trudovets (Bulgaria)
GAL Središnja Istra (Croatia)
Hranice Development Agency (Republica Cehă)
Universitatea din Tesalia (Grecia)
Asociaţia culturală Kistarcsa (Ungaria)
Asociaţia Alessandro Bartola (Italia)
Municipalitatea Ligatne (Letonia)
Municipalitatea Kolašin (Muntenegru)
Municipalitatea Lask (Polonia)
Consiliul Judeţean Alba (Romania)
European Affairs Fund of the Autonomous Province of Vojvodina (Serbia)
Federaţia Municipiilor din Madrid (Spania) şi
Futuro Digitale (Italia).
Pentru a afla mai multe detalii despre eveniment şi proiect vă invităm să urmăriţi pagina de FB a proiectului: https://www.facebook.com/ensurenetwork/
Acest proiect este cofinanţat de Uniunea Europeană, Programul Europa pentru Cetăţeni.
Proiectul „Reţea europeană pentru coeziune şi solidaritate în zonele rurale”
A 6-a întâlnire internațională a partenerilor
”Evaluarea şi constituirea Reţelei ENSURE ONG”
5-7 iunie 2019
Slovenska Bistrica, Slovenia
COMUNICAT DE PRESĂ
Proiectul ”Reţea europeană pentru coeziune şi solidaritate în zonele rurale – ENSURE” care a început în 2017, a ajuns acum la final. Ultimul eveniment al proiectului, a 6-a întâlnire transnaţională intitulată ”Evaluarea şi constituirea Reţelei ENSURE ONG” are loc în perioada 5-7 iunie în Slovenska Bistrica.
În timpul evenimentului, la care vor participa reprezentanţi din 13 ţări europene, ne vom apleca asupra problemelor abordate prin proiect: Cum să ajungem să cunoaştem mai bine Uniunea Europeană, cum să o apropiem de cât mai mulţi cetăţeni, şi cum să înţelegem problemele şi provocările Europei de astăzi. Proiectul s-a orientat în special asupra aducerii Europei şi Uniunii Europene mai aproape de zona rurală şi de aici întrebarea Căror provocări trebuie să le facă faţă zona rurală a Europei? Vom căuta răspunsuri la întrebări şi în cadrul acestei întâlniri.
În prima zi a întâlnirii, reprezentanţii organizaţiilor partenere vor reaminti toate evenimentele care au fost organizate în cadrul proiectului. Vom revedea principalele teme abordate în timpul celor 5 întâlniri de proiect anterioare. Deoarece partenerii îşi doresc să continue cooperarea, ne vom orienta şi spre a păstra Reţeaua ENSURE activă în viitor.
Principalul eveniment a celei de-a doua zile va fi conferinţa internaţională intitulată „Provocările Uniunii Europene şi dezvoltarea rurală după 2020”. La eveniment vom afla mai multe despre proiectul Sate Inteligente şi vom discuta despre perspectivele Politicii Agricole Comune după 2020. Cu ajutorul experţilor vom dezbate în cadrul unei mese rotunde provocările cărora trebuie să le facă faţă Uniunea Europeană (Euroscepticismul, dileme privind un viitor comun al Europei). În acelaşi timp, vom căuta paralele între dezvoltarea rurală dorită şi cea existentă în Slovenia şi în Europa. După eveniment, vom prezenta partenerilor de proiect castelul din Slovenska Bistrica, vom face turul oraşului şi le vom prezenta tradiţiile culturale şi meşteşugăreşti ale zonei.
A treia zi va fi dedicată ultimei activităţi comune de proiect – vom prezenta Uniunea Europeană elevilor de la Liceul din Slovenska Bistrica şi îi vom încuraja să-şi exprime opiniile despre cum ar trebui să arate Europa în viitor.
Urmăriţi-ne pe https://www.facebook.com/ensurenetwork/ pentru a afla mai multe despre eveniment şi proiect în sine!
Proiectul este implementat în cadrul Programului Europa pentru Cetăţeni finanţat de Uniunea Europeană.
COMUNICAT DE PRESĂ
după a 5-a întâlnire internațională a partenerilor în cadrul proiectului ”Reţea europeană pentru coeziune şi solidaritate în zonele rurale”,
18—20 Martie 2019, Volos – Grecia
Universitatea din Tesalia a fost gazda celei de a 5-a întâlniri internaționale a partenerilor în cadrul proiectului ”Reţea europeană pentru coeziune şi solidaritate în zonele rurale” (ENSURE), ce a avut loc în Volos, Grecia, în perioada 18-20 martie 2019.
Evenimentul, finanțat prin Programul ”Europa pentru Cetăţeni” al Uniunii Europene, a adunat participanţi din 13 țări europene: Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovenia şi Spania.
Această întâlnire internațională a partenerilor a fost destinată dezvoltării rurale și modului în care pot fi influenţaţi tinerii. Experți în agricultură, protecţia plantelor, experţi în agricultură biologică şi în domeniul serelor şi-au împărtăşit cunoștințele la mai mult de 200 de studenți ai Universităţii din Tesalia care au participat la conferința științifică, și au prezentat oportunități de finanțare a UE pentru tineri și dezvoltarea agriculturii.
În timpul programului, partenerii au discutat, au interacționat, şi-au împărtăşit experiențe și opinii privind dezvoltarea rurală și politicile UE la nivel local.
Partenerii au participat la workshop-ul privind realizarea publicaţiei finale a proiectului, au discutat despre planificarea cooperărilor viitoare și au discutat despre evenimentul final al proiectului din Slovenia.
De asemenea, partenerii au vizitat Muzeul Brickworks la Complexul Tsalapatas din Volos, Şcoala de Ştiinţe Agricole din Volos, satul tradiţional Makrinitsa de pe Muntele Pelion şi au gustat mâncăruri tradiţionale locale. De asemenea, au făcut un tur cultural a părţii costiere a oraşului Volos şi, în cele din urmă, o vizită de studiu la serele companiei Gardenia Growers Group, pentru a vedea cum serele şi munca în echipă pot fi folosite ca instrumente pentru dezvoltarea rurală.
REŢEA EUROPEANĂ PENTRU COEZIUNE ŞI SOLIDARITATE ÎN ZONELE RURALE
A 5-a întâlnire internaţională de proiect
Impactul asupra tinerei generaţii
Universitatea din Tesalia, Volos – Grecia
18 – 20 Martie 2019
Proiectul ENSURE: partenerii se întâlnesc în Volos, Grecia!
În perioada 18-20 martie 2019, Universitatea din Tesalia va fi gazda celei de-a 5-a întâlniri internaţionale de proiect, un eveniment finanţat prin Programul „Europa pentru Cetăţeni” al Uniunii Europene. 13 participanţi din Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovenia şi Spania vor discuta, vor interacţiona, îşi vor împărtăşi experienţele şi opiniile privind dezvoltarea rurală şi politicile UE de la nivelul comunităţilor locale din mediul rural.
Experţi şi cadre universitare îşi vor împărtăşi cunoştinţele despre modalităţile în care poate fi influenţată tânăra generaţie pentru a contribui la dezvoltarea rurală. Teme precum sisteme inovative de cultivare în horticultură, serele ca instrument de dezvoltare rurală, provocările continue pentru tinerii agronomi care generează avantaje competitive pe piața muncii și instrumentele financiare și de dezvoltare pentru tinerii fermieri, vor anima discuțiile între partenerii ENSURE și studenţii de la Universitatea din Tesalia, în vederea diseminării impactului proiectului și pentru a avea feedback-ul tinerei generații.
O parte a evenimentului va lua forma unui atelier de lucru în vederea elaborării publicaţiei finale a proiectului ENSURE și pentru a discuta despre planificarea viitoarelor cooperări între parteneri.
Partenerii vor avea, de asemenea, șansa de a vizita muzeul Brickworks (N. & S. Tsalapatas) din Volos şi satul Makrinitsa de la Muntele Pelion, care va cuprinde un tur ghidat al satului, o vizită la Centrul de Educație pentru Mediu şi o degustare de preparate tradiționale locale. Programul va include vizitarea oraşului Volos și a Muzeului Arheologic din Volos.
Urmăriți-ne pe pagina de Facebook a proiectului ENSURE pentru toate informațiile despre eveniment și alte activități ale proiectului: https://www.facebook.com/ensurenetwork/.
REŢEA EUROPEANĂ PENTRU COEZIUNE ŞI SOLIDARITATE ÎN ZONELE RURALE
A 4-a Întâlnire Internaţională de Proiect
DEMOCRAŢIA PARTICIPATIVĂ ÎN STRATEGIILE DE DEZVOLTARE LOCALĂ
DEZVOLTAREA RURALĂ ÎN VIITOAREA PAC 2021-2027
Villa Caprile, Pesaro – Italia
15 – 17 Octombrie 2018
Proiectul ENSURE: partenerii se întâlnesc în Pesaro, Italia!
Asociaţia Alessandro Bartola va fi gazda celei de-a 4-a întâlniri internaţionale a partenerilor care va avea loc în Pesaro, Italia în perioada 15-17 Octombrie 2018.
Evenimentul, finanţat prin Programul „Europa pentru Cetăţeni” al Uniunii Europene va reuni 37 participanţi internaţionali din Slovenia, Croaţia, Serbia, Republica Cehă, Polonia, Spania, Bulgaria, Lituania, Grecia, Muntenegru, Italia, Ungaria şi România.
În cadrul unui program de trei zile, partenerii vor aborda diferite subiecte subsecvente temei generale a evenimentului “Politica Agricolă Comună dintr-o perspectivă nouă”.
Partenerii își vor împărtăși experiențele privind politica de dezvoltare rurală și inițiativele de dezvoltare rurală din țările lor, vor participa la o conferință și vor discuta actuala Politică Agricolă Comună 2014-2020 și propunerile de noi reglementări pentru viitoarea PAC 2021-2027.
Co-organizatori ai evenimentului sunt Școala de Agricultură, Academia Agraria din Pesaro, Universitatea din Urbino și Asociaţia Producătorilor din Valle del Foglia. Consiliul Regiunii Marche și Primăria orașului Pesaro și-au oferit patronajul pentru eveniment. Partenerii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a vizita o fermă nouă de vinuri şi ulei de măsline și de a gusta arome tradiționale italiene ale bucătăriei locale. De asemenea, este planificat un program cultural şi o vizită la Urbino și la Palatul Ducal.
Urmăriți-ne pe pagina de Facebook a proiectului ENSURE pentru toate informațiile despre eveniment și alte activități ale proiectului: https://www.facebook.com/ensurenetwork/.
În data de 21 septembrie 2018, în cadrul Târgului Apulum Agraria din Alba Iulia, a avut loc dezbaterea cu tema „Rolul producătorilor locali în dezvoltarea zonelor rurale prin intermediul politicilor europene”, organizată de Consiliul Judeţean Alba în cadrul proiectului ENSURE –Reţea Europeană pentru Coeziune şi Solidaritate în Zonele Rurale, finanţat prin Programul Europa pentru Cetăţeni.
Producători locali, reprezentanţi ai GAL-urilor din judeţul Alba, aleşi locali, experţi, funcţionari publici au abordat teme precum desfacerea şi promovarea produselor locale, importanţa cooperării în cadrul asociaţiilor, cooperativelor în domenii tradiţionale ale judeţului Alba (viticultură, apicultură, legumicultură, floricultură, creşterea animalelor) dar şi în domenii mai noi precum cultivarea lavandei şi cătinei. De asemenea, producătorii locali şi-au exprimat nevoia de a fi informaţi şi sprijiniţi în accesarea fondurilor europene.
Consiliul Judeţean Alba este unul dintre cei 14 parteneri ai proiectului ENSURE din Uniunea Europeană şi ţări candidate la UE, care organizează în perioada septembrie 2018 – februarie 2019 acţiuni locale în fiecare regiune participantă în proiect.
Discutarea noilor perspective ale Politicii Agricole Comune în cadrul reuniunii partenerilor ENSURE în Istria, Croația
Consiliul Judeţean Alba a fost unul dintre cele 13 organizații partenere care au participat la cea de-a 2-a întâlnire internațională a partenerilor care a avut loc în Motovun, Croația în perioada 11-13 aprilie 2018. Evenimentul a adunat 35 de participanți internaționali din Slovenia, Serbia, Republica Cehă, Polonia, Spania, Bulgaria, Letonia, Grecia, Muntenegru, Italia, Ungaria și România, iar gazda evenimentului a fost GAL-ul „Istria Centrală“. În cadrul unui program de trei zile, partenerii au abordat diferite teme care se înscriu în tema principală a evenimentului „Politica Agricolă Comună dintr-o nouă perspectivă“.
În încercarea de a combate euroscepticismul, partenerii au încercat să consolideze valorile Uniunii Europene printr-o dezbatere. Ei s-au împărțit în echipe pentru a prezenta puncte de vedere diferite referitor la poziționarea produselor locale în piața liberă a UE. Dezbaterea a avut loc la Școala de Management a Ospitalității și Turismului Anton Štifanić, din Poreč, alăturându-se dezbaterii și elevi și profesori. A fost o oportunitate pentru GAL-ul Istria Centrală de a-și prezenta proiectele care vizează creșterea consumului de produse locale proaspete în instituțiile de învățământ. Prezentarea și dezbaterea au fost urmate de o degustare de produse de la producătorii locali, pregătită de elevii școlii. Partenerii au împărtășit, de asemenea, experiențele lor din parlamentele rurale și grupurile de acțiune locală din țările lor mulţumită prezentărilor reprezentanților Rețelei de Dezvoltare Rurală din Croaţia și ODRAZ – Dezvoltare Comunitară Durabilă.
Punctul Național de Contact din Croaţia pentru Programul Europa pentru Cetățeni s-a alăturat evenimentului pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra activităților și rezultatelor desfășurate până în prezent în perioada de programare 2014-2020.
Partenerii au avut șansa să experimenteze Istria printr-un tur al orașului Motovun – renumit pentru poziția sa unică, panorame frumoase și istorie bogată, au ajuns să cunoască cultura Istriei printr-una dintre cele mai valoroase realizări ale picturii medievale Istriene – fresca numită “Dansul morților” din Beram și au încercat unele din cele mai recunoscute arome ale Istriei – vinurile din Istria – malvazija și teran, trufe, prosciutto și brânză.
Urmăriți-ne pe pagina de Facebook a proiectului ENSURE pentru toate informațiile despre eveniment și alte activități ale proiectului: https://www.facebook.com/ensurenetwork/ .
Broşura de prezentare a partenerilor din Reţeaua ENSURE
O diversitate de parteneri care reprezintă autorităţi locale şi regionale, federaţii, o universitate şi ONG-uri din Uniunea Europeană (Slovenia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Polonia, România şi Spania), Muntenegru şi Serbia formează Reţeaua ENSURE – Reţea europeană pentru coeziune şi solidaritate în mediul rural.
Vă invităm să urmăriţi pagina de FB a proiectului: https://www.facebook.com/ensurenetwork/.