Proiectul a avut ca scop instruirea personalului primăriilor şi Consiliului Județean Alba în domenii cheie ca dezvoltarea locală şi management de proiect, achiziţii publice, urbanism şi dezvoltare durabilă, administraţie publică şi limbi străine, prin derularea unui set de programe de perfecţionare adecvate necesităților individuale de instruire și obiectivelor de dezvoltare instituțională.
Proiectul a avut o durată de 18 luni şi a dus la creșterea capacității administrative la nivelul autorităților publice locale din județul Alba ca urmare a creșterii nivelului de cunoștințe și expertiză a personalului, îmbunătățirii eficacității organizaționale, modernizării administrațiilor și a reducerii disparităților de performanțe între administrații.
În cadrul proiectului au fost organizate 35 de sesiuni de instruire la care au participat un număr de 775 de funcţionari publici şi personal contractual din administraţiile judeţului Alba.
Proiectul „Program de instruire pentru dezvoltarea capacității administrative și creșterea eficienței organizaționale în administrațiile publice ale județului Alba” (cod SMIS 15295) a fost contractat în data de 18 ianuarie 2011 şi cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2007 – 2013. Valoarea totală a proiectului (fără TVA) este de 1.098.026,43 lei, din care 933.322,47 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă provenită din Fondul Social European, 141.316 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național, iar 23.387,96 lei reprezintă cofinanțarea eligibilă a Consiliului Județean Alba.
Noutăți:
Hotărârea Guvernului nr. 909/2014 privind aprobarea Strategiei pentru consolidarea administrației publice 2014-2020 și constituirea Comitetului național pentru coordonarea implementării Strategiei pentru consolidarea administrației publice 2014- 2020.
Obiective strategice în cadrul Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020 pentru autorități și instituții publice locale de la nivelul județelor și municipiilor, precum și cele beneficiare ITI:
– OS 2.1 Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordant cu SCAP;
– OS 2.2 Creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul autorităților și instituțiilor publice;
– OS 2.3 Asigurarea unei transparente și integrități sporite la nivelul sistemului judiciar în vederea îmbunătățirii accesului și a calității serviciilor furnizate la nivelul acestuia.