Obiectivul general al proiectului a fost creșterea capacității administrative la nivelul autorităților publice locale din județul Alba pentru elaborarea și utilizarea instrumentelor programatice realizate participativ, îmbunătățirea actului decizional bazat pe prioritățile comune ale cetățenilor.
Proiectul a avut ca scop dezvoltarea abilităților de planificare și implementare a strategiilor participative pentru personalul primăriilor și Consiliului județean Alba, dezvoltarea abilităților de antrenare a publicului în planificare și identificare de proiecte comune locale și regionale.
În cadrul proiectului au fost asistate 15 localități pilot pentru elaborarea participativă a strategiilor.
Proiectul „Administrații locale eficiente pentru dezvoltarea durabilă a județului Alba” a fost contractat în data de 13 octombrie 2010 şi cofinanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2007 – 2013. bugetul proiectului (fără TVA) a fost de 519.194,73 lei.
Noutăți:
Hotărârea Guvernului nr. 909/2014 privind aprobarea Strategiei pentru consolidarea administrației publice 2014-2020 și constituirea Comitetului național pentru coordonarea implementării Strategiei pentru consolidarea administrației publice 2014- 2020.
Obiective strategice în cadrul Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020 pentru autorități și instituții publice locale de la nivelul județelor și municipiilor, precum și cele beneficiare ITI:
– OS 2.1 Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordant cu SCAP;
– OS 2.2 Creșterea transparenței, eticii și integrității în cadrul autorităților și instituțiilor publice;
– OS 2.3 Asigurarea unei transparente și integrități sporite la nivelul sistemului judiciar în vederea îmbunătățirii accesului și a calității serviciilor furnizate la nivelul acestuia.