Născut în Poșaga de Jos dintr-o familie de țărani, Ioan T. Roșa a rămas în memoria locului și a oamenilor ca un harnic și avizat culegător de folclor. Face parte din stirpea aleasă a copiilor care s-au întors în satul natal, ca învățători, să contribuie la înălțarea prin cunoaștere a pruncilor. A absovit Școala Pedagogică din Satu Mare (1930) apoi a fost la “oaste” după care, acasă, a fost învățător și director al școlii din Poșaga, până la pensionare, în 1972. Lucrarea sa de gradul I “Monografia satului Poșaga de Jos” a fost atât de apreciată de examinatori încât a fost reținută ca material documentar la Ministerul Învățământului (1946).
Dascălul ce a descifrat cu har și dor tainele lumii pentru puii de moți a fost un pasiont culegător și păstrător de folclor, de datini și obiceiuri pe care le-a valorificat fie pe scena căminelor culturale din zonă, fie în volumele editate de Asociația județeană a folcloriștilor și etnografilor Alba.
Dacă astăzi mai putem admira frumusețea cântecelor vechi din zona Poșaga se cuvine acum, la 105 ani de la naștere, să ne gândim și la dascălul, păstrătorul și transmițătorul de datini Ioan T. Roșa.