Personalitate reprezentativă pentru istoria medicinei din județul Alba și nu numai dr. Nicolae Igna, a rămas în memoria afectivă a comunității albaiuliene. A fost șef de secție și comandant al Spitalului Militar din Alba Iulia (1925 – 1946) și apoi, până la trecerea în eternitate, medic șef al Dispensarului TBC Alba Iulia (1946 – 1961).
Pe lângă activitatea de medic a avut preocupări în cercetarea științifică și s-a ocupat de istoria medicinei din zona Albei.
Din cele 60 de lucrări de specialitate multe au fost publicate în străinătate (Franța, Gemania, Ungaria). Amintim doar câteva titluri: ”Contribuții la cultul lui Esculap și Hygeea” (Berlin, 1937); ”Instrumente medicale găsite la Apulum” (Cluj, 1936); ”Sfinții Cosma și Damian, doctori fără arginți” (Cluj, 1945); ”Carol Davila – organizatorul serviciului sanitar civil și militar în România” (Budapesta, 1947); ”Vinul și medicina” (Alba Iulia, 1937); ”Apele termale de la Germisara și epoca romană” (Cluj, 1946).
Membru activ în șapte societăți științifice, în Asociația Franco-Română, a fost distins cu premiul ”Palmes d`or al Academiei Franceze”.