“Eu am făcut o singură politică: să iubesc și să slujesc neamul și poporul meu românesc”.
Cel care rostea această adevărată profesiune de credință, la împlinirea a 90 de ani de viață, este încă unul din oamenii mari pe care Alba i-a dat științei și culturii românești. Personalitate de prim rang a științelor istorice și geografice Ștefan Manciulea este un produs al școlilor Blajului, Liceul “Sfântul Vasile cel Mare” și Academia Teologică. În 1921 absolvă cursurile Facultății de Litere și Filozofie (Secția de geografie și istorie) unde i-a avut ca dascăli pe Nicolae Iorga, Vasile Pârvan, Dimitrie Onciul, Simion Mehedinți. Acesta din urmă va fi conducătorul Tezei de doctorat “Câmpia Tisei” susținută în 1936, apreciată cu “Summa Cum Laude”.
Este prezent la Alba Iulia pe 1 Decembrie 1918 cu consătenii săi din Straja, profesor de geografie la Liceul “Moise Nicoară” din Arad și la Liceul “Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, preot la Straja, a fost inspector școlar pentru Ținutul Mureș, conferențiar universitar la Universitatea din Cluj.
Este victimă a regimului comunist care-l îndepărtează de la Universitatea clujeană; este arestat în 1951 și condamnat la închisoare (16 ani) pentru “apartenența la biserica greco-catolică și publicarea de lucrări științifice ațâțătoare, de ură rasială între naționalitățile conlocuitoare”. Trece prin pușcăriile de la Jilava, Aiud, Cavnic, Baia-Sprie, Caransebeș. Eliberat în 1955 este arestat din nou în 1962 și condamnat pentru aceeași vină la cinci ani închisoare și confiscarea averii. După eliberare, în 1964, se angajează ca “îngrijitor de parc” la Sanatoriul TBC din Blaj. Se pensionează în 1969 primind o pensie de 703 lei.
Și-a continuat munca științifică publicând lucrări reprezentative în domeniile geografiei și istoriei.
A fost premiat de Academia Română de două ori: în 1936, premiul “Năsturel” pentru lucrarea “Granița de Vest” (tradusă de N. Iorga în franceză) și în 1941 premiul “Gh. Asachi” pentru lucrarea “Așezările românești din Ungaria și Transilvania în secolele XIV-XV”.
Pentru aceste lucrări comunișii îl “premiază” cu închisoarea!
Se stinge din viață pe 12 iulie 1985, fiind înmormântat la Blaj.