Protopopul Vasile Damian, născut în urmă cu 160 de ani la Zlatna, a fost unul din vajnicii bărbați ai neamului, ce s-a zbătut toată viața lui pentru neamul românesc din Ardeal. El a fost, cum îl caracteriza N. Iorga (în cartea sa “Oameni care au fost”), “preot între preoți, luptător între luptători.. unul din șefii lungii și grelei lupte de eliberare a fraților noștri de peste munți”. Absolvent al Liceului romano-catolic din Alba Iulia (1874), al Seminarului teologic “Andreian” din Sibiu, al Facultății de filosofie a Universității din Viena, Vasile Damian a fost preot, protopop, director de bancă, profesor și director al Liceului românesc din Brad, președinte al Reuniunii învățătorilor din Zarand, președinte al Despărțământului ASTRA din Brad.
În toate a fost un slujbaș modest și devotat al neamului său. A fost deputat la Pesta, președinte al C.N.R. Brad, membru în Marele Sfat Național Român de la Alba Iulia, deputat în primul Parlament al României Mari.
A refuzat alături de Ștefan Cicio Pop, Roman Ciorogariu și Ioan Lupaș să semneze actul de loialitate către monarhia austro-ungară cerut de contele Tisza.
A stat stejar neînfrânt (cum îl numește G. Barițiu) în fața furtunilor, drept, neînfricat, cu credința în viitorul neamului său românesc.