Ziua de azi stă deopotrivă sub semnul nașterii geniului poeziei românești și totodată a Zilei Culturii Naționale.
Să ne amintim de Luceafăr și noi, cei din Alba, de vizita lui din vara anului 1866 atunci când boteza Blajul cu titlul de Mica Romă, când urmărea la Alba Iulia lucrările Adunării generale ASTRA, când se adăpa din spiritul Școlilor Blajului și din folclorul și obiceiurile din satele pe care le-a străbătut, de pe Mureș și de pe Târnave.
La Blaj are loc întâlnirea providențială cu Aron Pumnul, cu seminariștii, dar mai ales cu cartea. Citea tot ce-i cădea în mână, cărți împrumutate de la prietenii blăjeni și de la biblioteca lui Ioan Micu Moldovan.
A dedicat frumoase versuri Mureșului și Târnavei, dar și prietenilor pe care și-i făcuse (Ion Filimon, Grigore Dragosin). Vizitase satul natal al lui Ioan Maiorescu, Bucerdea Grânoasă, unde culege folclor.
În toamna anului 1866 părăsește Blajul plecând spre Sibiu și apoi București.
Să ne bucurăm că neamul nostru a dat culturii umane un asemenea geniu și vorba poetului să avem grijă “să nu se lepede/clipa cea repede/ ce ni s-a dat”.
Nici că se putea alege o zi mai potrivită pentru cultura națională decât 15 ianuarie, când porni Luceafărul să ne înalțe ca popor și să ne ocrotească sub cupola geniului său nemuritor.