Timotei Cipariu, teolog, lingvist, istoric, pedagog, jurnalist, orientalist, autodidact (cunoscând 12 limbi vechi și moderne) este una din personalitățile emblematice ale culturii naționale. Produs al școlilor Blajului, pe care le va sluji și îmbogăți întreaga sa viață, Cipariu a fost profesor, director, inspector al școlilor din Mica Romă, director al tipografiei diecezane. A fost unul din pionierii ziaristicii românești din Transilvania, editând primul ziar românesc cu litere latine și prima revistă românească de filologie.
A fost membru fondator al ASTRA (fiind primul vicepreședinte, apoi președinte); membru fondator al Societății Literare Române (1866), viitoarea Academie Română (al cărui președinte a fost); membru al Societății germane de orientalistică.
Este unul dintre întemeietorii filologiei și lingvisticii românești. A fost și un militant activ pentru drepturile naționale ale românilor din Transilvania (secretar al Adunării Naționale de la Blaj, la 1848); membru în delegația trimisă la Curtea din Viena, cu revendicările românilor; membru în Comitetul Național Român de la Sibiu și în Dieta Transilvaniei de la Sibiu (1863-1864).
A avut cea mai bogată bibliotecă particulară din Transilvania, astăzi aparținând Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.
A fost distins cu premiul Societății Academiei Române, în anul 1878, pentru cele 2 volume ale Gramaticii limbei române. Academia Română a instituit Premiul “Timotei Cipariu” pentru lingvistică.