Militant ecumenist de seamă Nicolae Mladin a urcat treaptă cu treaptă în ierarhia bisericii ortodoxe până în scaunul mitropolitan de la Sibiu. A urmat studii liceale la Petroșani, teologice la Oradea, Chișinău și București. Își ia doctoratul în teologie la București cu teza “Asceza și mistica paulină” (1946). Va urma studii de specializare la Facultățile de teologie protestantă și catolică din Viena. Va fi profesor la catedra de Teologie Morală la Academia Teologică “Andreiana” din Sibiu.
Diacon necăsătorit este uns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Este pe rând ieromonah, protosinghel, arhimandrit. Este ales, pe 4 iunie 1967, arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului (hirotonit în 8 iunie și înscăunat trei zile mai târziu). Păstorește până în 1981 când se retrage din cauză de boală, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.
A fost membru în delegația B.O.R. ce a sărbătorit la Muntele Athos mileniul vieții monahale (1963); trimis în misiune la românii din America; membru în delegația sinodală ce a vizitat Egiptul , Etiopia și India (1969).
Este Doctor Honoris Causa al Institutului Teologic Protestant din Cluj (1969).
A publicat numeroase lucrări și studii de morală, predici, articole de îndrumare a preoțimii (mai ales în “Telegraful român”), biografii ale unor preoți români.
Lucrări: Comunitarism și comunism (1941); Biserica lui Dumnezeu în lumina Sfintei Scripturi (1926); Prin zbuciumul vremii. Predici (1947); Biserica ortodoxă română una și aceiași în toate timpurile (1968); Samuil Micu Klein, teologul (1957); Manualul “Teologia morală ortodoxă pentru institutele teologice” (coautor), 2 volume, 1979.
A trecut la cele veșnice pe 1 iunie 1986, fiind înmormântat la Sâmbăta de Sus.
La Abrud, pe 14 decembrie 2014, va fi dezvelit un bust al mitropolitului cu prilejul centenarului nașterii sale.