“Recunoștință și cinstirea înaintașilor” era dedicația pe care Gh. Pavelescu o făcea pe volumul “Vechi cântece populare din județul Alba” apărut la Alba Iulia, în 2007. Profesorul și cercetătorul născut în urmă cu un secol în Purcăreții Pianului nu mai este printre noi. Ceea ce încercăm să realizăm în câteva rânduri, o schiță de portret a celui care a fost Gh. Pavelescu, este exact sensul dedicației de mai sus. Să spunem doar că în semn de recunoștință pentru cee ce a făcut pentru Alba. Colocviile de Etnografie și Folclor, aflate în acest an la cea de-a XI-a ediție, îi poartă numele. S-a desăvârșit ca om și ca specialist în școlile din Purcăreți, Sebeș, Orăștie și apoi la Universitățile din Cluj și București.
Este unul din specialiștii români care a deținut trei doctorate: în “Sociologie și estetică” (București 1940-1942); “Filosofia culturii” (Universitatea Cluj-Sibiu, 1942) și “Etnografie și folclor” (la aceeași universitate în 1945). A fost Doctor Honoris Causa al Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, laureat al Premiului Ethnos (1998), distins cu Ordinul Național “Pentru merit” în grad de cavaler (2000), cetățean de onoare al municipiilor Cluj-Napoca, Sibiu, Sebeș.
Spicuim din vasta sa opera: “Mana în folclorul românesc” (1944) lucrare premiată de Academia Română; “Cercetări asupra magiei din Munții Apuseni” (1945); “Studii și cercetări de folclor” (1971). Un loc special îl ocupă desigur volumele ce cuprind cercetări din județul Alba: Valea Sebeșului, volumul I, Etnografie, vol. II, Folclor, vol. III, Restituiri, marea monografie regională (I.Mușlea) apărută în anul 2004, “Pasărea suflet”, studiu de antropologie culturală indo-europeană (Alba Iulia, 2009) și cea de la începutul acestor rânduri.
Acum, la centenarul nașterii, ne închinăm cu pioșenie numelui Gheorghe Pavelescu, rămas printre noi chiar dacă omul ce l-a purtat a urcat la ceruri (la venerabila vârstă de 93 ani).