Augustin Bunea, canonic, academician, este așa cum îl numea N. Iorga ”istoricul cel mai priceput al Ardealului”. Și-a făcut studii – la universitate, de filosofi și teologie, la Roma, la celebrul Colegiu ”De Propaganda Fide”, își ia doctoratul în 1882 la Institutul din Roma.
Întors la Blaj ocupă diferite funcții în ierarhia Bisericii greco-catolice este profesor și apoi rector al Academiei Teologice din Blaj, membru al ASTRA. Colaborează la editarea Enciclopediei Asociațiunii (Enciclopedia Română); a fost semnatar al Memorandumului (1892); un strălucit orator va deveni membru al Academiei Române pregătind discursul ”Stăpânii Țării Oltului” pe care, moartea fulgerătoare, l-a împiedicat să-l susțină în acest înalt forum cultural – științific al țării.
Evocându-l, în Camera Deputaților, N. Iorga spunea ”Augustin Bunea a fost o glorie a culturii românești de dincolo. Istoric desăvârșit, care a pus bazele studiilor critice, privitoare la istoria românilor din Ardeal, orator fără pereche, scriitor, din aceea cu care românii de dincolo fac cinste, a ținut strânse legăturile culturale ale românilor din Ardeal cu Românii de aici”.