Iunie 2021
Anunţ de finalizare a proiectului ”Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”
Consiliul Județean Alba anunță finalizarea proiectului ”Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, proiect cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune, cu o valoare totală a Contractului de Finanţare de 99.689.831 lei, din care 58.588.057 lei din Fondul de Coeziune si 8.960.526 lei din bugetul național.
Proiectului a vizat continuarea lucrărilor începute în perioada de programare 2007-2013 în vederea completării infrastructurii şi echipamentelor existente cu investiţii care au condus la realizarea unui sistem de management integrat al deşeurilor (SMID ) în judeţul Alba, prin care se ating standardele minime de conformitate cu cerinţele legislaţiei UE în sectorul de mediu, precum şi îndeplinirea angajamentelor pe care România şi le-a asumat prin Tratatul de aderare.
În ceea ce priveşte obiectivele specifice ale proiectului, acestea au fost stabilite pe baza obiectivelor Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 şi ale Strategiei 2020 (Obiectiv tematic 06 – Conservarea şi protecţia mediului şi promovarea utilizării eficiente a resurselor), iar în acest context, proiectul SMID Alba – Faza 2 a vizat continuarea investiţiilor în sectorul de gestionare a deşeurilor solide, începute prin POS Mediu 2007-2013, respectiv:
– finalizarea construirii Staţiei de transfer deşeuri Tărtăria şi a Staţiei de transfer deşeuri Blaj;
– finalizarea construirii Staţiei de sortare şi Staţiei de tratare mecano-biologică din cadrul CMID Galda de Jos;
– finalizarea construirii Depozitului ecologic Galda de Jos;
– achiziţia utilajelor aferente Depozitului ecologic Galda de Jos (compactor şi încărcător frontal);
– finalizarea închiderii Depozitului neconform de deşeuri Alba Iulia;
– supervizarea lucrărilor, verificarea proiectului aferent depozitului ecologic de deşeuri, asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru depozitul ecologic de deşeuri, aferente lucrărilor din faza 2;
– finalizarea construirii drumurilor de acces: drumul de acces la CMID Galda de Jos, drumul de acces la Staţia de transfer deşeuri Tărtăria şi drumul de acces la Staţia de transfer deşeuri Blaj;
– finalizarea racordurilor de alimentare cu energie electrică a următoarelor obiective de investiţie: CMID Galda de Jos, Staţiile de transfer deşeuri Tărtăria şi Blaj, Depozitele neconforme de deşeuri: Abrud, Aiud, Alba Iulia, Blaj si Ocna Mureş.
Prin implementarea investițiilor din cadrul proiectului vizând creșterea capacității sistemului de management integrat al deșeurilor municipale în concordanță cu ierarhia deșeurilor s-a urmărit dezvoltarea infrastructurii la nivelul județului necesară pentru obținerea următoarelor rezultate:
- Cantitate de deşeuri biodegradabile redusă la depozitare (o scădere la 35% față de nivelul de 85.972 tone înregistrat în 1995, respectiv până la 30.090,2 tone), conform obligaţiilor asumate prin Tratatul de aderare în vederea implementării Directivei 99/31/EC privind depozitarea deşeurilor; prin capacităţi dezvoltate prin proiect, se asigură obţinerea unei cantităţi de 0,03 mil tone/an deşeuri biodegradabile depozitate (2S25), asigurând atingerea ţintei conform Tratatului si contribuind la atingerea indicatorilor POIM pentru O.S. 3.1;
- Depozite neconforme închise; conform obligaţiilor asumate prin Tratatul de aderare în vederea implementării Directivei 99/31/EC privind depozitarea deşeurilor, România trebuie să închidă 240 depozite urbane neconforme, din care Depozitul neconform de deşeuri Alba Iulia, în suprafaţă de 9,56 ha si cu cca. 363.741 mc deşeuri; a fost finalizată închiderea depozitului, demarată în cadrul POS MEDIU 2007 – 2013 prin acest proiect, conform celor prevăzute în Tratat;
- Pondere crescută a deşeurilor reciclate/valorificate în totalul cantităţii de deşeuri municipale colectate, ca urmare a investiţiilor ce asigură pregătirea pentru reciclare şi reutilizare a deşeurilor menajere şi similare de 50% conform Directivei Cadru a deşeurilor (2008/98/EC).
Astfel, prin proiect s-au avut în vedere următoarele activități de pregătire în vederea reciclării şi de reciclare:
o Pregătire: construirea a 2 staţii de transfer (Tărtăria şi Blaj); achiziţionarea de echipamente de colectare selectivă a deşeurilor (4.375 buc. containere pentru colectarea deșeurilor reciclabile – 1.1 mc, 16.133 buc. unităţi de compostare individuală – 280 l, 13 buc. containere pentru colectarea deşeurilor periculoase menajere – 6 mc, 23 buc. containere pentru colectarea deşeurilor voluminoase – 15 mc, 9 buc. containere pentru colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice – 30 mc);
o Capacitate reciclare: operaţionalizarea unei staţii de sortare cu o capacitate de 42.213 tone/an în cadrul Centrului de management integrat al deşeurilor Galda de Jos astfel încât să fie asigurată colectarea selectivă a deşeurilor în aria de proiect; prin această investiţie se facilitează reciclarea a cca. 23.945 tone/an; şi tratare mecano-biologică a deşeurilor biodegradabile în cadrul staţiei de tratare mecano-biologice din cadrul Centrului de management integrat al deşeurilor Galda de Jos cu o capacitate de 85.566 t/an; astfel, prin procesul de tratare mecano-biologică rezultă 35.137 tone/an deşeuri tratate care pot fi utilizate ca material de acoperire la depozitul conform.
o Prin capacităţile din proiect se asigură atingerea unei rate de reciclare a deşeurilor menajere şi similare de 46 % din deşeurile colectate (2S26), contribuind la atingerea indicatorilor POIM pentru O.S. 3.1.
Proiect co-finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020
Date contact: Dan Mihai Popescu, Manager de proiect, UIP SMID Alba, tel. 0258 813380